Functionaliteit en duurzaamheid van gecoate, papiergebaseerde voedselverpakkingen

MPR&S i.s.m. Sirris, SENSTECH & Fost Plus

Programma

Seal, barrière en mechanische eigenschappen van gecoat verpakkingspapier

Bram Bamps, UHasselt – imo-imomec – MPR&S 

Gecoat papier heeft niet alleen een positieve invloed op de duurzaamheidsperceptie bij consumenten, maar biedt ook diverse eigenschappen die van belang zijn voor de verpakkingsindustrie. 

Denk aan de mogelijkheid om het te sealen, de beschermende barrière die het biedt, de vormbaarheid en de uitstekende printmogelijkheden. Dit maakt gecoat papier een veelbelovend materiaal voor flexibele voedingsverpakkingen.

 Tijdens deze presentatie zullen we dieper ingaan op de sealbaarheid, barrière-eigenschappen en mechanische kenmerken van commercieel beschikbare materialen.

Evaluatie van testprotocol en mogelijke strategieën voor verbeterde recycleerbaarheid van gecoat verpakkingspapier

Pieter Samyn, SIRRIS – Department innovations in circular economy

Om Europese doelstelling te halen inzake recycleerbaarheid van verpakkingsmaterialen in het algemeen, en papier verpakkingen in het bijzonder, zijn onlangs (oktober 2022) nieuwe geharmoniseerde richtlijnen verschenen om de recycleerbaarheid van gecoate papieren te testen en te beoordelen op basis van repulping en screening van gerecycleerde vezelfracties. 

De kwaliteit van papier uit gerecycleerde vezels wordt bijkomend door visuele inspectie kwantitatief geëvalueerd. Op basis van een design-for-recycling strategie kan een eerste inschatting gemaakt worden voor recycleerbaarheid van courante papiercoatings, maar de constante nieuwe ontwikkelingen in de sector en het commercialiseren van nieuwe coatingmaterialen vergen een experimentele evaluatie van hun recycleerbaarheid. 

Naast een voorstelling van het testprotocol en de installatie van een nieuwe pilootlijn binnen Sirris om recycleerbaarheid te testen, worden in een aantal case studies mogelijkheden geschetst om de recycleerbaarheid van gecoate papieren te verbeteren op basis van geschikte materiaalkeuze of design van de coating, o.m. door het ontwikkelen van recycleerbare interlayers of het valoriseren van niet-recycleerbare vezelfracties.

De recyclage van huishoudelijk oud papier karton in België

Maarten Delanghe, Fost Plus

Een stand van zaken en een plan van aanpak om de recyclage van huishoudelijk papier en karton in België te blijven garanderen.

Wat is de impact van een duurzame papierverpakking op de smaak van een verpakt voedingsproduct?

Dr. Inge Dirinck, SENSTECH 

Meer en meer voedings- en cateringbedrijven kiezen voor duurzame, gerecycleerde papier- en kartonverpakkingen. Hoe zit het met de geurbelasting van gecoate cellulosegebaseerde verpakkingen? Hoe kan je de impact van deze verpakkingsmaterialen op de smaak van verpakte voedingsproducten meten? In deze presentatie tonen we aan dat kwaliteitscontrole van deze verpakkingen zeker geen overbodige luxe is.