De uitbraak van de COVID-19 pandemie ging gepaard met een toenemende voorzichtigheid bij consumenten. Dit leidde bij de start van de pandemie tot een terugval in de verkoop van onverpakte voedingsproducten, zoals brood en verse bakkerijproducten in de retail. Hoewel aangetoond is dat het COVID-19 virus niet overgedragen wordt via de voeding zijn heel wat consumenten zich door deze uitbraak bewuster geworden van hun winkelgedrag.
Als antwoord op de dalende verkoop van onverpakte voeding startte Flanders’ FOOD in augustus 2020 samen met Pack4Food, Wood.be en Unizo en financiële ondersteuning van VLAIO het COOVIRH project op. In dit project werden er maatregelen verzameld binnen de verpakkingsindustrie alsook de meubelindustrie om zo onverpakte voeding op een coronaveiligere manier aan te bieden. De drie meest belovende maatregelen werden geselecteerd en uitgetest in real life settings met consumenten en ondernemers: een zelfbedieningskast met sensor, een leveringskast en een coronatafel. Als resultaat werd alles gebundeld in gratis praktijkgidsen voor retail, horeca en de voedingsindustrie (https://www.flandersfood.com/nl/coovirh-praktijkgids).
In deze lezing zal de praktijkgids rond duurzame(re) verpakkingen als alternatief voor het aanbieden van onverpakte producten toegelicht worden; gefocust op groenten en fruitverpakking en verpakkingen voor brood en bakkerijproducten.
– An Vermeulen Pack4Food & Bianca Lefevere, Flanders’Food