De overstap naar duurzame voedselverpakkingen en de invloed op microbiologische voedselveiligheid en houdbaarheid

Informations pratiques

De overstap naar duurzame voedselverpakkingen en de invloed op microbiologische voedselveiligheid en houdbaarheid

Modified Atmosphere Packaging (MAP)-verpakkingen zijn niet meer weg te denken uit de voedingssector. In dit proces wordt een vooraf gedefinieerd gasmengsel geïnjecteerd in een voedselverpakking om zo de houdbaarheid van voedsel te verlengen in vergelijking met bewaring onder lucht. Hiervoor worden doorgaans hoge-barrièreverpakkingen gebruikt. Hoewel het duidelijk is dat er een overstap moet gemaakt worden naar duurzamere verpakkingssystemen voor voedingsmiddelen, verschillen de gasbarrière-eigenschappen van nieuwe en duurzamere verpakkingsmaterialen vaak van die van de in MAP momenteel vaak gebruikte meerlaagse materialen met zeer efficiënte gasbarrière-eigenschappen. Zo kan er bijvoorbeeld een overstap gemaakt worden naar monolaag verpakkingssystemen, eventueel met lagere gasbarrière-eigenschappen. Hierdoor zal het beschermende gasmengsel van CO2, N2 en eventueel O2 dat in MAP-verpakkingssystemen wordt gebruikt, in de loop van de tijd evolueren. Doorgaans wordt zuurstof vaak vermeden in MAP verpakkingen, terwijl CO2 wordt toegevoegd om de groei van microorganismen te remmen. Wanneer de gasbarrière-eigenschappen van verpakkingen dalen, zal in het algemeen zuurstof de verpakking gemakkelijker binnentreden. Daarnaast zal de concentratie toegevoegde CO2 doorheen de tijd sneller dalen in vergelijking met de conventionele meerlaagse verpakkingen. Deze gewijzigde, dynamische gassamenstelling binnen de verpakking kan de microbiële houdbaarheid en veiligheid van MAP-verpakte voedingsproducten beïnvloeden. Dit heeft op zijn beurt opnieuw een belangrijke invloed op de duurzaamheid van het voedings-verpakkingssysteem (voedselverliezen).

Deze presentatie zal dieper ingaan op de invloed van de overstap naar duurzamere voedselverpakkingen op microbiologische houdbaarheid en veiligheid van voeding, met een focus op MAP verpakkingen met een verlaagde gasbarrière.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

🚀 NOUVEAU : Empack app ! 🚀

Entrez en contact sans effort avec les exposants, les conférenciers & les visiteurs pertinents pour vous. Consultez le plan et le programme du salon et optimisez ainsi votre visite du salon !