In de nieuwe Packaging and Packaging Waste Regulation (EU 40/2025) worden ambitieuze doelstellingen vooropgesteld om verpakkingsafval te voorkomen door onder meer het gebruik van herbruikbare verpakkingen te stimuleren. Naast de uitdagingen naar het ontwerp van de herbruikbare verpakking, de logistieke keten incl. reversed logistics, nieuwe businessmodellen en dergelijke speelt ook het garanderen van de voedselveiligheid en -kwaliteit een cruciale rol. Om de introductie van herbruikbare kunststofverpakkingen voor levensmiddelen met een verlengde houdbaarheid zoals bv. soepen en sauzen mogelijk te maken, moeten nog verschillende uitdagingen op microbieel, chemisch en fysisch vlak (incl. microplastics) aangepakt worden. Tijdens de presentatie wordt het HERPAK project toegelicht dat focust op de microbiële en chemische uitdagingen bij het gebruik van drie types veel gebruikte kunststofverpakkingen in de voeding: PET, PP en Tritan. Het project omvat onder meer de validatie van industriële wasprocessen, de maximale tijd tussen gebruik en industrieel wassen, het effect van residuele detergenten en desinfectantia, wijzigingen in migratie bij meerdere wascycli, wijzigingen in geur na meerdere gebruik- en reinigingcycli. Het HERPAK project, gecoördineerd door Pack4Food, is industriegedreven in nauwe samenwerking met UGent en Flanders FOOD.