Moeten we niet volop gaan voor een lokale circulaire verpakkingseconomie?

Moeten we niet volop gaan voor een lokale circulaire verpakkingseconomie?

Als verpakking geen afval maar grondstof wordt

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Verpakkingen zorgen ervoor dat producten langer vers blijven, goed en hygiënisch gepresenteerd zijn en ook veilig vervoerd worden. Dat betekent echter niet dat een verpakking, zoals dat vroeger was, alleen maar als afval beschouwd kan worden.

Europa ziet de manier waarop we met materialen omgaan duidelijk als een circulair model. De focus ligt op het zo veel mogelijk in de keten houden van materiaal als een te hergebruiken grondstof. Als een van de bouwstenen van de European Green Deal werd het Circular Economy Action Plan gelanceerd.

In de huidige sfeer van ‘plastic bashing’ worden papier en karton snel als beste alternatief genoemd. Duurzaam bosbeheer zorgt ervoor dat jonge bomen worden geplant wanneer oude worden gekapt

Papiervezels zijn heel gemakkelijk te recycleren en dat kan 7 tot 10 keer. Dat maakt ze erg waardevol als circulaire grondstof. Papierproducenten doen enorme investeringen in hernieuwbare energie, vermindering van CO2 uitstoot en het terugbrengen van het gebruikte gezuiverde water in de natuur.

Thuis composteerbaar is een nieuwe trend. Uit een studie van de Europese Unie blijkt echter dat er weinig bewijs is dat composteerbaar materiaal een agronomisch voordeel oplevert en dat bij verpakkingen dus voorrang moet worden gegeven aan recycleerbaarheid boven composteerbaarheid.

Duurzaamheid in de gehele keten kan tevens op vlak van vervoer en productie bekeken worden. Zodra verpakkingen als waardevolle grondstof worden beschouwd, verandert het hele verhaal. In een circulaire gedachte is lokale productie op de eerste plaats een kwestie van gemakkelijkere, snellere vervoersstromen met veel minder CO2 uitstoot. Bovendien win je bij lokale productie enorm aan flexibiliteit.

Het is tijd voor een lokale circulaire verpakkingseconomie. Recyclage is, naast hergebruiken van verpakkingen, de beste manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Vooral de verpakkingen lokaal op een energievriendelijke manier gemaakt worden van duurzame materialen.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

🚀 NOUVEAU : Empack app ! 🚀

Entrez en contact sans effort avec les exposants, les conférenciers & les visiteurs pertinents pour vous. Consultez le plan et le programme du salon et optimisez ainsi votre visite du salon !

🚀 NEW: Empack app! 🚀

Connect effortlessly with exhibitors, speakers & visitors relevant to you. View the exhibition plan and program and thus optimize your exhibition visit!